Kuorrutetut yllätysmuffinssit

Seuraava kirjoitus ei sovi painonsa vartijoille.

Suomalaisilla ruokabloggaajilla on kuukausittainen ruokahaastekilpailu, jossa edelliskuukauden voittaja päättää haasteteeman. Tämän lokakuun teemana on synttärilahjatuliaisruoka. En ole aiemmin osallistunut kisaan, eikä tämä ole edes ruokablogikaan, mutta nyt ajattelin osallistua, koska sain idean joka ei sitten lähtenyt päästä pois vaan jäi kiusaamaan.

Reilun kuukauden päästä tulee täyteen vuosi tänne Seattleen muutosta. Joskus aiemmin mainitsin, että soluttaudun amerikkalaiseen kulttuuriin ruuan kautta: hampurilaisia, crab cakeja, macaroni and cheeseä. Leivontapuolella listalla oli chocolate chip cookies, pecan pie ja cupcaket, eli kuorrutetut muffinssit. Cupcake Royale on täällä satunnainen paheeni (varsinkin kun menivät avaamaan uuden kuppilan aivan lähikulmille). Maistoin kerran heidän punaista Red Velvet -muffinssiaan, joka paljastui elintarvikevärillä värjätyksi, mutta siitä heräsi idea punajuuren käytöstä muffinssitaikinaan, joten päätin vihdoin kokeilla näiden syntisten kaloripommien kotivalmistusta. Juhlitaan nyt sitten vaikka sitä amerikan-vuosipäivää.

Muffinssien perusreseptihän on melko yksinkertainen eikä sinänsä lainkaan yllättävä, mutta tässä kyseisessä versiossa käytetäänkin lempikasvistani, eli  (kyllä, arvasitte oikein) punajuurta! Suklaata ja punajuurta, ei voi epäonnistua! Lopputulos on hennon punaisensuklainen sisus vaaleanpunaisella kuorrutuksella.

”Beet it”, eli amerikkalaishenkiset punajuurimuffinssit

(Alkuperäinen ohje Food Mayhem-sivustolta. Mitat on muunneltu amerikkalaisista mitoista, puolitin alkuperäisen ohjeen ja sain kuusi isohkoa leivonnaista)

Taikina:

  • n. 45g tummaa suklaata
  • n. 55g vähäsuolaista voita (huoneenlämpöisenä)
  • n. 1,8dl tummaa sokeria
  • 2 kananmunaa (huoneenlämpöisenä)
  • vajaa 2,5dl punajuuripyreetä (ohje alempana)
  • 0,5tl vaniljauutetta (teelusikallinen vaniljasokeria varmaankin ajaa saman asian)
  • vajaa 2,5dl jauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1/8tl suolaa

Kuorrute:

  • 5dl tomusokeria (itse laitoin vähän vähemmän, tuntui niin hurjalta määrältä)
  • n. 115g maustamatonta tuorejuustoa
  • n. 50g voita
  • 1tl vaniljauutetta (taas korvaisin vaniljasokerilla)
  • lusikankärjellinen ylijäänyttä punajuurisosetta tai tippa keitinlientä tai punaista elintarvikeväriä. Jotain, mikä värjää kuorrutteen heleänpinkiksi :)

Taikina:

Sulata suklaa vesihauteessa voinokareen kanssa. Vatkaa loput pehmenneestä voista sekä sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen sekä sulatettu suklaa-voiseos ja punajuurisose (ohje alla). Sekoita kuivat aineet keskenään (jauho, sooda ja suola) ja sekoita hyvin taikinan joukkoon. Jaa taikina isoihin muffinssivuokiin ja paista 190 asteessa n. 18 minuuttia. Tarkkaile paistoaikaa ja kokeile puutikulla koska muffinssi on keskeltä kypsä. Aivan täysin kuiva ei saa olla, mutta ei aivan löysäkään.

Kuorrute:

Sekoita pehmenneet tuorejuusto ja voi sokerin ja väriaineen (kts. yllä) kanssa. Tähän voi käyttää sähkövatkainta tai yleiskonetta apuna, itseäni auttoi uskollinen KitchenAidini, mutta kyllä se käsipelilläkin onnistuu, juuston vetreytymiseen vaan tarvitaan hiukan hartiavoimia. Kuorruta muffinssit täysin jäähtyneinä ja säilytä jääkapissa.

Lopputulos voisi olla kauniimpikin, esim. jos omistaisi pursottimen (tai luonnovaloa :)

Viedään hyvälle ystävälle lahjaksi ja nautitaan mehevien juorujen kera.

Punajuuripyree:

Tähän ohjeeseen tarvitaan soseutettua punajuurta, jota varten itse keitin kolme keskikokoista punajuurta (n. 300g) ja sitä jäi hiukan yli. Eli pestyt punajuuret keitetään kuorineen kevyesti suolatussa vedessä (älä kuori äläkä poista naattia tai ”häntää”, jotta punainen väri säilyisi paremmin!). Keittämiseen menee reilu puoli tuntia, mutta keittoaikaan vaikuttaa käytettyjen juuresten koko, joten kypsyys pitää kokeilla haarukalla tai puutikulla, että ovat läpikotaisin pehmeitä. Anna jäähtyä hetki, mutta kuori lähtee helpoiten kuumista punajuurista, eikä siihen tarvita edes veitsiä, vaan kuori lähtee ihan käsin hieromalla irti nätisti. Tämän jälkeen punikset voi pilkkoa pienemmiksi ennen soseutusta. Tähän käytetään kultakin kotoa löytyvää työkalua, itse jyräytin soseen Bamixilla, mutta mikä tahansa blenderi tai sauvasekoitin toiminee mainiosti. Tai aivan tavallinen suttunuija. Eli muusataan kunnes näkyviä möykkyjä ei enää ole. Ei siitä nyt aivan sametinsileää saa, mutta suhteellisen tasaista:

Tässä "cupillinen" punajuurisosetta

Mainokset

8 thoughts on “Kuorrutetut yllätysmuffinssit

  1. Tee voipaperista pursotin nuppineulojen avulla. 96-vuotias isotätisi teki vappuna taas tippaleipiä sillä työkalulla ja hyviä tuli.

  2. Aivan mahtava idea! Minun on pakko varastaa tämä Halloween-ajan herkuksi. Minäkään en pidä niistä esanssimauista…

    Ja piti sanomani: me teimme ekaa kertaa ikinä mac&cheeseä eilen, ja se oli tosi herkkua. Olin aiemmin syönyt vain jossain megabuffetissa sitä Velveeta&Cheeseä, mikä kaikessa karmeudessaan oli synnillisen hyvää, heh. Nyt teimme kuitenkin ihan kunnon kaavan mukaan oikeasta juustosta, ja hyvää tuli.

    • Jos haluat erityisen ”verisiä” Halloween-kakkuja, kannattaa ehkä kokeilla reseptiä ilman suklaata (tai vähemmällä suklaalla). Tässä muodossaan tulos on aika ruskea. Ja kuorrutteeseen kans enemmän punaista!

      Mac’n’cheese on mullakin siis edelleen kokeilematta, viime viikollakin tuli tehtyä ihan klassista makaronilaatikkoa kun sain yhtäkkisen mielihalun :) Ens kerralla sit ehkä lihan sijasta juustolla…

      • OK, kiitti vinkistä!

        Ja kun näin makaroonilaatikon raksoineen (ihana termi!), tuli mieleen…. Saimme aikaiseksi myös hyvät raksat mac & cheeseen niin, että riputtelimme päälle sekä kerroksen juustoa että leivänmurusia (ohjeessa pyydettiin japanilaista pankoa, mutta kuivunut patonki ajaa kyllä saman asian) ennen uuniin työntämistä. Jos olisi jättänyt sen juuston pois, olisi voinut tulla megaraksa. NAM!

  3. Herkkujen joukosta valitsin nämä suosikikseni. Äänestykseen vaikutti kutsuva ulkonäkö ja jos ovat yhtään niin hyviä kuin kokeilemani suklaabrowniet, niin ovat sitten myös superherkullisia!

    • Kiitos Nanna äänestä! Kokeilla kannattaa, mutta kuten aina muffinssien kanssa, raja mehevän ja kuivan välillä on hiuksenhieno, joten uunien erilaisuuksien vuoksi kannattaa tosiaan pitää tarkasti paistoaikaa silmällä. Itselleni tuo 18 minuuttia tuotti mehevät, uunista otettaessa vielä keskeltä hiukan löysät (kypsyvät vielä jäähtyessään vähän) kakut, mutta aika voi varmaankin olla mitä tahansa 12 ja 20 minuutin välillä. Makeita leivontahetkiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s