Monopolin kaatuminen

Washingtonin osavaltion alkoholimonopoli päättyi viime perjantaina. Eli nyt täälläkin saa ruokakaupoista oluen ja viinin lisäksi myös viiiiinaaaa. Tähän mennessä tiukat viinakset on pitänyt hakea osavaltion hallinnoimista pitkäripaisista. Olen ajatellut mitä Suomessa tapahtuisi sinä ensimmäisenä päivänä, kun yhtäkkiä lähi-koomarketissa olisikin limsahyllyn jatkeena viinahylly. Olisiko jonoa? Mitä itse tekisin?

Mitä tapahtui täällä? No, ruokaostoksilla perjantaina käydessäni meinasi päästä ääneen nauru. Ihmiset seisoivat votkahyllyjen edessä ja — tuijottivat. En huomannut, että kukaan olisi oikeasti ostanut mitään. Se oli kuin piilokamerassa olisi ollut. Teki mieli huutaa: ”Se on viinaa! Se oli ennen tuossa viereisessä kaupassa, nyt se on täällä! Ei se pure!”

Toisaalta, kuulin, että Costcossa (valtava ”laatikkomarkettiketju”, joka pisti tämän lakimuutoksen hyväksymisen lobbaamiseen rekkalasteittain rahaa) jokaikisessä kärryssä oli perjantaina vähintään yksi pullo. Miksi? No koska se on siellä halpaa. Iso ketju pystyy polkemaan hintoja minkä ehtii, ja ihmiset ostaa ja jonottaa. Ilmiötä voi melkein verrata suomalaisten Viron-risteilyihin. Tai ehkä kyse oli alkuhuumasta. Täytyy käydä vilkaisemassa jatkuuko viinaralli vielä parin viikon päästä. Yritän vältellä tuossa kaupassa asioimista hirveän usein, koska siellä iskee ahdistus kun katselee mitä muut asiakkaat kärryihinsä kasaa (vaikka onhan se toki huvittavaakin katsella minkälaiset perheet niitä kerrostalon kokoisia keksisäkkejä ostaa). Myydäänköhän muuten votkapullojakin siellä sixpäkeissä? Tai kahden gallonan kanistereissa? :)

Mainokset

5 thoughts on “Monopolin kaatuminen

 1. Käytiin Costcossa, kuten aina, hakemassa ”vain” salaattitarpeita. Vodkaa näytti olevan gallonan pakkauksessa. Siinä onkin baarikaappi sitten varustettu jonnin ajaksi kun sieltä hakee pari putelia. Pitää vain olla aika iso baarikaappi…
  Tämä on taas hauska muistutus siitä, miten iso maa tämä on: Kaliforniassa on drive-through viinakauppoja, kun taas Pennsylvaniassa edes olutta ei saanut ostaa muuta kuin pitkäripasesta ja silloinkin vain 24 pullon pakkauksessa–ei yksittäismyyntiä! Ja sitten on nämä vanhoilliset osavaltiot vielä erikseen, joissa ei vieläkään tykätä myydä alkoholia sunnuntaina… Outo maa. :)

 2. Meillä ON kolme lasta. Meidän perheessä kuluu aika paljon ruokaa ja niinpä käymme Costcossa ostamassa vessapaperit ja talkkarit ja vaipat ja hedelmät ja vihannekset ja jogurtit ja paahtoleivät eli ”sandwhich” -leivät ja omenasoseet ja monet muutkin asiat. Sen ”oikean” leivän leivon itse. Viinaa ostetaan Costcosta ihan tarpeen mukaan. Viiniä kuluu sen verran että se nyt ihan oikeesti kannattaa ostaa Costcosta. Muuten asioin pääsääntöiseti Whole Foods Marketissa, satunnaisesti Trader Joe’s:ssa ja aika usein tossa QFC:llä jonne meidän naapuritKIN kävelee. Meidän perheelle siis ilmeisesti naurat ja kultakaloille ja sipseille ja muullekin hömpälle.

  • No en tarkoittanut tällä (tai millään muullakaan kirjoituksella tässä blogissa) kenenkään mieltä pahoittaa. Kirjoitan usein vähän kärjistävästi ja mutkiaoikovasti, ja sen myös ihan avoimesti myönnän. Ei Costcossa käyminen mikään rikos ole, käydäänhän me siellä itsekin. Ja syön sipsejä. Ja kultakaloja. Mutta onhan ne pakkauskoot nyt ihan liioiteltuja siellä :) isossa perheessä ruokaa kuluu varmasti ja se on vaivatonta ostaa kerralla pitkäksi aikaa. Kritiikkini, jos sitä nyt johonkin suuntaan tässä kirjoituksessa oli, kohdistui lähinnä siihen viinan ihmettelyyn, joka tuolloin kesällä oli tosi huvittavaa.

   • En mä oo yhtään loukkaantunut tai mieltäni pahoittanut, mutta nyt kun oon koko blogin kahdessa illassa kahlannut läpi mun on pakko todeta et musta tuntuu kuin me asuttais ihan eri maailmoissa. Toisaalta varmasti katsotaankin asioita ihan eri vinkkeleistä, mutta silti.

    Ymmärrän että kärjistät ja haluat tuoda esille ilmiöitä ja omituisuuksia. Oletko kuitenkin ihan aidosti sitä mieltä että kaikki täällä on ylipainoisia ja syö epäterveellisesti ja että suomalainen ruoka on puhtaampaa ja parempaa? Entä se autoilu? Meidän naapurustossa inkkarit painaa duuniin firman ryhmäkuljettimella ja muut naapurit rullaa fillarillaan tota mäkeä ylös ja alas kalorimittarit varmaan kiinteästi itseensä nidottuna.

    Mä toisaalta olen – kai – sellainen ammattiäiti. Muitakaan vaihtareita kun ei tän kolmikon kanssa ole ja kun kaksi kolmesta vielä kantaa sitä erityislapsen leimaa niin ei sekään tästä ainakaan yksinkertaisempaa tee. Mutta joo, leivon leivät ja kakut ja pullat ja askartelen lasten kanssa ja kehitän niitä parhaani mukaan, kotona kun olen. Miten ihmeessä teillä veroprosentti voi olla sama kuin Suomessa? En ymmärrä. Meidän perhe kun ei kauheesti veroja täällä maksa.

    Tässä kai nää päällimmäiset tunnot ja pohdinnat. Koukkuun kuitenkin jäin. Ehkä mä vaan oon niin jenkki, ja olenkin. Aina ollut huono suomalainen.

 3. No, ehkä me tavallaan asutaankin eri maailmoissa. Ja ehkä olen välillä liian negatiivinen, mulla on ehkä löytymättä vielä se elämän tasapaino täällä. En ole enää ”juuri tullut” mutta en vielä ”täällä kauan asunut”. Kun ei olla enää kerrostalossa asuva töissä käyvä lapseton pariskunta, mutta en oikein osaa vielä olla rutinoitunut kotiäitikään. Enkä ole vielä tottunut siihen kaikkialle ajamiseen (kyllä, siltä se minusta edelleen tuntuu).

  Mutta – En ole koskaan väittänyt että kaikki olisivat täällä ylipainoisia ja ruuan suhteen olen kyllä puhunut täällä blogissa mielestäni juurikin päinvastoin- Puhtaan ja hyvän ruuan tarjonta on täällä aivan eri tasolla kuin Suomessa ja se onkin yksi asia (monen joukossa!) mitä taatusti tulisi ikävä jos joskus Suomeen palataan. Ehkä rivien väleihin on jäänyt jotain pikakahluulla?

  Ylipäätään tekstien sävy on aina se miltä nyt on juuri sinä päivänä sattunut tuntumaan. Aina se miltä minusta tuntuu ei tietenkään ole niinkuin asiat _oikeasti_ ovat, siksi tämä onkin blogi eikä esimerkiksi lehtikirjoitus. Kiva jos jaksat lukea :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s