Niin makaa kuin petaa

Monessa asiassa olen jo tottunut siihen, että amerikkalainen ja suomalainen standardi eivät täsmää. Mittayksiköt alkavat olla jo pikku hiljaa hallussa (unssi on 28 grammaa!), uudenkokoisille papereille on uudenkokoiset mapit, joissa on kahden sijaan kolme rengasta ja hauikset ovat kasvaneet puolen gallonan maitopurkkeja kanniskellessa.

Yhdessä asiassa on mennyt nyt melkein kolme vuotta opiskellessa ja se on niinkin arkinen asia kuin vuodevaatteet (ja pakko myöntää, lopulta oli pakko turvautua ihan Wikipedian apuun, heh). Sitä saattaisi nimittäin ihminen luulla, että menee kauppaan ja ostaa lisää lakanoita, jos edelliset ei riitä. No eihän se nyt tietenkään niin käy. Ensinnäkin, sänkyjen koot ovat luonollisesti aivan erilaiset kuin Euroopassa. Me nukuimme pari vuotta Suomesta tuodulla futon-patjalla sängyssä, jonka laitojen ja patjan väliin jäi molemmille puolille kymmenen senttiä tyhjää. Nyt meillä on uusi Queen Size -patja Queen Size -sängyssämme ja vanha futon on sullottu aavistuksen liian pieneen Full Size -vierassänkyyn. Ja turha luulo, että tyynyliinat tai pussilakanat sopisivat ristiin. Eivät sovi. Peittojen ja tyynyjenhän kun pitää luonnollisesti olla myös ”väärän” kokoisia.

Ja sitten ne itse vuodevaatteet. Siinä, missä suomalainen menee kauppaan, ostaa tyynylle tyynyliinan, peitolle pussilakanan, patjalle aluslakanan ja peittelee kaiken päiväpeittoon, menee amerikkalainen kauppaan ja ensinnäkin valitsee huoneeseen sointuvan värimaiseman. Sen jälkeen hän valitsee sänkynsä koon mukaan joko Twin-, Full-, Queen- tai King size -vuodevaatesetin, johon kuuluu tyynyliinan, muotoonommellun aluslakanan, välilakanan (siis ihmisen ja peiton väliin tuleva lakana) lisäksi täkki (usein tilkku-sellainen), pari koristetyynyä sekä sängyn helmalakana (tai tilkkupeiton sijaan pussilakana). Mutta tätä koko komeutta ei peitelläkään päiväpeiton alle, vaan lakanat ja tyynyt ovat näkyvillä, siksi väritys on tärkeää soinnuttaa huoneen sisustukseen. Tässä vaiheessa suomalainen jo pyyhkii otsalta tuskanhikeä, koska nämä lakana-  ja vuodevaatesetit maksaa helposti sataviiskymppiä per sänky. Olen siis luovuttanut täysin täkäläisten vuodevaatehirvitysten kanssa ja luotamme vastaisuudessakin sinikeltaisen onnellisen tavaratalon tekstiilivalikoimiin. Hej Hej.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s