Työharjoittelua

Ehkä yleisin minulle esitetty kysymys raskaana ollessani ja lapsen synnyttyä on ollut ”no, koskas ajattelit mennä takaisin töihin?”. Koska täällä äitiysloman pituus ei ole yhtä ennaltamääritelty kuin Suomessa (tai siis kun ei ole mitään äitiyslomaa, vanhempainrahoja tai isyysvapaita), on melko pitkälti äidin itse määriteltävissä koska aikoo töihin palata. Etenkin tällaisessa freelancer-tapauksessa, kun ei ole varsinaista työpaikkaa odottamassa takaisinpaluuta. Ennen lapsen syntymää sanoin, että en osaa sanoa kauanko haluan olla lapsen kanssa kotona, koska minulla ei ollut aavistustakaan mitä odottaa, minkälainen vauva sieltä tulee ja minkälainen äiti minusta kuoriutuu.

Aika pian oli selvää, että ainakaan se perusamerikkalainen 3 kuukautta (aika, joka lain mukaan on työnantajan säilytettävä äidin työpaikkaa, palkattomana tietenkin) ei tule kysymykseen. Reilun kuukauden ennenaikaisena syntyneellä hätähousuvauvallamme kun kesti melkein kaksi kuukautta pelkkä syömään oppiminen, saati sitten että olisi nukkunut yönsä… Hoitotädin käsiin lykkääminen tuntui aivan liian radikaalilta siinä vaiheessa. Ja itsekin olin niihin aikoihin vielä aivan päästä pyörällä enkä millään tavalla soveltuvainen työelämään.

Melkein yhtä pian selvisi kuitenkin, että ei minusta myöskään ole pysyväisesti kotiäidiksi. Olen käynyt äiti-lapsi-tapaamisissa, joissa olen vain suu ymmyrkäisenä kuunnellut vierestä, kuinka kaikkiosaavat ammattiäidit vertailevat aamiaisleipäreseptejänsä ja askarteluohjeita ja yhtä aikaa imettävät kaksosia, kutovat sukkaa ja pilkkovat välipalaa neljälle vanhemmalle lapselle (no juu, hiukan karrikoiden). Hyvä kun tämän yhden olen saanut pysymään hengissä, mietin hiljaa itsekseni, enkä ole sitten enää niissä ryhmissä juuri käynyt.

Työelämän näkökulmasta olen tällä hetkellä freelancer. Henkilöstövuokrafirman, jonka listoilla olen, rekrytointiagentti soitti kolme viikkoa sitten, että nyt olis kuin sulle tehty työ jos vaan haluaisit tehdä. No, lupaudun puolivastahakoisesti haastatteluun ja niinhän siinä sitten kävi, että lupauduin tekemään kuukauden mittaisen työprojektin, koska sain melko pitkälle itse sanella ehdot. Teen töitä kotoa, max. kuusi tuntia päivässä, joista  max. 4 tunniksi lapsi viedään hoitopaikkaan (koska maidontuotantolaitoksena toimii edelleen itseoikeutetusti yours truly). Aikomus on sitten ensi vuoden puolella katsella jotain vähän pysyväisempää ratkaisua.

Ensimmäinen koehoitopäivä oli keskiviikkona, ja tuntui menevän vähän turhankin hyvin (varmasti tulee vielä takapakkiakin). Lapsi ei itkenyt viedessä tai hakiessa, oli syönyt hyvällä ruokahalulla ja oli kuulemma vain hyvällä tuulella koko 2,5 tuntia, jonka hoitopaikassa äidin palaverin ajan vietti. Koska tämä on nyt tällainen lyhyt projektinpätkä vain, emme ole järjestelleet vielä vakituisempaa hoitopaikkaa, vaan M viedään lapsiparkki-tyyppiseen leikkipaikkaan silloin kuin tarvii, eikä vielä järjestelmällisesti joka päivä.

Nyt kun näitä hoitovaihtoehtoja on tullut tutkittua ja vertailtua, tulee taas kerran ikävä Suomeen. Ja herne on alkanut nousta nenään joka kerta, kun kuulee edes pientä kritisointia vaikkapa Suomen päivähoitomaksujen suhteen. 280 euroa kuussa?! Ihan vaan kuriositeettina heitettäköön, että täällä vastaavasti tällaisen pienen, vaippoja käyttävän lapsen kokopäivähoito maksaa tavasta ja paikasta riippuen n. 1500-2000 dollaria kuussa. Eli n. 1100 eurosta ylöspäin. Ja juu, heti kuulen jonkun siellä puolustelevan, että nokun me maksetaan veroja niin paljon. No, meillä on täällä veroprosentti lähes sama kuin Suomessakin, täällä sillä rahalla ei vaan saa mitään (paitsi toki sitä tuikitärkeää sodankäyntiä). Niin että sanonpa vaan taas kerran, että nauttikaa niistä äitiyspäivärahoistanne, isyyslomista, äitiyspakkauksista, hoitovapaista, kunnallisesta päivähoidosta ja kouluruokailusta. Ulkomailla näitä itsestäänselvyyksiä tulee todella ikävä.

3 thoughts on “Työharjoittelua

  1. Tosta verotuksesta, yes but no. Toki työnverotus on keskiluokalla melkolailla samalla tasolla kun Suomessa (toki verovähennyksiin on huomattavasti paremmat mahdollisuudet kuin Suomessa mm. asuntolainan korot ovat kokonaisuudessaan verovähennyskelpoisia). Lisäksi kun tuohon lasketaan vielä sairausvakuutuksen omavastuut yms. niin verot ja käytännössä pakolliset maksut mitkä tilinauhassa on vähennetty on (hyvin) pyöreesti samalla tasolla kun Suomessa.
    MUTTA kokonaisveroasteeseen tarvitsee laskea myös kulutusverot, joista toki suurin on sales tax vs. alv, korjaa jos olen väärässä mutta eikös sales tax pyöri osavaltiosta ja piirikunnasta riippuen jossain 10% tienoilla, lisäksi jossain osavaltioissa ei peritä sales taxia esim. ruuasta tai vaatteista. Suomessahan alv on 23% (elintarvikkeeet 13%), lisäksi Suomen muut valmisteverot vetävät tuon verotaakan Suomessa isommaksi kuin USA:ssa.

    • No juu, myönnetään, ehkä vetelin tässäkin vähän mutkaa suoraksi (siksi olenkin vain blogikirjoittaja enkä toimittaja :). Mutta alvin pienuus ei kyllä kokonaan selitä sitä, että tällainen hyvin toimeentuleva perhe ei oikeasti kostu juurikaan koko veropotista, toisin kuin Suomessa. On ihan oikein, että verodollarini menevät täällä köyhien ruoka- ja vuokra-apuun, eläkkeisiin ja veteraanien terveyspalveluihin, mutta Suomessa tunnen saavani myös itse vastinetta rahoilleni, koska perheeni käyttäisi terveyskeskuksia, päiväkoteja ja kouluja, joihin saa vielä ainakin Suomessa mennä, vaikka olisikin varaa maksaa yksityiselle.

      (Mutta edelleen olen sitä mieltä että siitä 17% puolustusvoimabudjetista riittäisi ehkä sittenkin pieni siivu esim. kouluihin, ettei opettajien tarvisi ostella opetusmateriaaleja omilla, pienillä palkoillaan)

  2. Taas on aivan upea kirjoitus. Haluaisin lainata tuon viimeisen kappaleen täkäläisille ikuisille valittajille luettavaksi. Teet tosi teräviä huomioita, itse asiassa olet kuin toimittaja, joka alinomaa tarkkailee ympäristöään jutunaiheita vaanien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s