Vaipoista ja tavarasta

Seuraa lukijatoivekirjoitus. Lastentarvikkeista on pyydelty kirjoitusta jo aiemminkin ja nyt myös erityisemmin kestovaipoista, koska tarkkasilmäisemmät lukijat ovat huomanneet että täällä Meininkilässä myös niitä käytetään. Jos siis vauva-aihe tai kestovaippahippeily aiheuttaa näppylöitä, kannattaa lopettaa lukeminen tähän.

Lähdetään liikkeelle nyt ensinnäkin siitä, että me täällä Amerikan koillisnurkassa elämme keskimääräistä hipimmässä ja ympäristötiedostavammassa ilmastossa. Siksi voinkin puhua vain puhtaasti omasta kokemuksestani ja miltä täältä käsin asiat näyttää. Näkymä voi olla hyvinkin erilainen muissa osavaltioissa ja kaupungeissa. Suomessahan lastentarvikehankinnat alkaa äitiyspakkauksen saapumisesta. Ja lahjat saadaan yleensä vasta vauvan synnyttyä. Täällä äitiyspakkauksen virkaa tavallaan toimittaa vauvan tuloa edeltävät babyshower-juhlat ja niitä varten eri kauppoihin tehdyt lahjalistat (siis niinkuin häälahjalistat). Ja niihin listoihin sitten luonnollisesti päätyy tuotteita, joita nämä ko. kaupat tarjoavat. Nyt oman valtaisan kokemuspohjani (yhden lapsen ja, ööö, neljien babyshower-juhlien) perusteella voisin sanoa, että ihmiset tuppaavat vähän ylivarustelemaan ennen vauvan tuloa. Ostellaan ja pyydellään lahjaksi kaikenlaista hyväksi mainostettua tietämättä että tullaanko ko. tavaraa lainkaan tarvitsemaan omalla kohdalla. Sorruin siihen toki itsekin, vaikkei meillä lahjalistaa ollutkaan. Ja olisin sortunut vielä enemmän jos lapsi olisi malttanut odottaa laskettuun aikaansa saakka.

Babyshower-lahjoja. kuva: predict-baby.blogspot.com

Babyshower-lahjoja. kuva: predict-baby.blogspot.com

Ja luonnollistahan se on. Sitä mainosta vaan alkaa tulvia sisään ovista ja ikkunoista siitä lähtien kun ensimmäisen kerran käyt äitiyslääkärillä. Ja kunhan äidinmaidonkorvike- ja vaippafirmat saavat vihiä, että perheeseen on tulossa lisäystä, näytepakkauksia tulee postista harva se viikko. Ja terveisiä vaan sinne Similacin sedille, teillä on menneet vähän laskut mönkään. Meille syntyi vauva 14 kuukautta sitten, ei ”ihan kohta”. Emme siis tarvitse niitä teidän näytepakkauksianne enää, kiitos.

On siis varsin helppoa alkaa uskoa, että onhan tuon oltava hyvä tuote, kun sitä näkee ja kuulee joka paikassa. Jos ei ole ylimääräistä aikaa tai energiaa tutkimustyöhön, on luonnollisesti helpointa vaan marssia sinne lastentarviketavarataloon ja kysyä, että mitä minä tarvitsen. Ja nehän kertovat. Olen hämmästynyt useampaan kertaan siitä kuinka vähän ihmiset täällä jaksavat ottaa asioista itse selvää ja vähän tutkia. Otetaan nyt esimerkiksi meidän vaunut. Ne on sellaiset, mihin saa samaan runkoon kiinni joko vaunukopan, ratas-istuimen tai turvakaukalon. Ja en nyt oikeasti edes yhtään liioittele, jos sanon että meidät on pysäytetty ainakin 10 kertaa kysymällä että minkämerkkiset noi on ja mistä noita saa kun on niin kätevän näköiset. Merkki on kuuluisa ja ihan simppelillä google-haulla ensimmäisellä vastaussivulla varmasti. Mutta kun niitä myy täällä fyysisesti paikanpäällä vain pari ”korkean tason” tavarataloa niin niihin ei vahingossa törmää.

Täällä kun nettiostelu on helppoa ja tavarat toimitetaan usein veloituksetta kotiovelle, en ole itse jaksanut ja viitsinyt lastentarvikkeiden perässä kulkea oikeastaan yhdessäkään ainoassa kaupassa. Kaikki isot ja pienemmätkin ostokset olemme tehneet ihan rauhassa kotisohvalta eikä tarvinnut sen mahan kanssa mennä ostoskeskuksiin rynnimään. Rattaat, turvaistuimet, pinnasänkypatjat jne jne. Meillä toki ajankohtakin oli tavaratalokauhulleni otollinen: lapsi syntyi juuri sopivasti keskelle jouluruuhkia. Minua ei siinä vaiheessa olisi saanut kirveelläkään jonnekin kauppaan valitsemaan pinnasänkyyn lakanoita (joita meillä ei siis ollut kun tuli se pieni varaslähtö). Kotiovelle vaan, klik, kiitos.

Kirpputorimeininki ei ole täällä aivan samanlaista kuin Suomessa. Suomessahan aina laman iskiessä tyhjäksi jääneet liiketilat jokaisessa pikkukaupungissa täyttyvät kirpputoreista. Täällä en ole ainakaan itse vielä törmännyt samanlaiseen ”asettele tavarasi viikoksi pöydälle numero x ja tule viikon päästä hakemaan loput tavarat sekä rahat myydyistä” -järjestelmään. On Pelastusarmeijan ja UFF:n tapaisia lahjoitustavaraa myyviä kirppareita ja sitten on consignment-kauppoja, jotka käsittääkseni ottavat myytävästä tavarasta provikan (eikä könttäsummaa koko tavarakasasta).

No nyt lipsahti vähän sivuraiteelle, mutta siis tarkoitus oli valaista, että kirpputorien vähäisyydestä johtuen käytetyn vauvatavaran haaliminen ei ole niin yleistä täällä kuin Suomessa. Netissä osto-myynti-palstat toki toimii, mutta oman kokemukseni mukaan se on kuitenkin aika marginaalista. Tai sitten en ole vaan päässyt siinä kunnolla vauhtiin. Me olemme saaneet paljon vaatteita ja leluja ”Suomi-verkostosta” ja muilta kavereilta, joten uskon (ja toivon) että monet muutkin saavat kamaa ystäviltään ja sukulaisiltaan.

Itse sain ”starttipaketin” juuri sopivasti Suomeen muuttamassa olevalta kaverilta, jolta saimme niin paljon käyttökelpoista tavaraa, että en edelleenkään tiedä miten oltais pärjätty ilman niitä. Ja että kuinka paljon me säästettiin ihan puhdasta rahaa. Ja tästä saankin hienon aasinsillan siihen vaippa-asiaan. Tältä samalta kaverilta kun saimme myös kassillisen vaippatarvikkeita. Kestovaippa-aihe on ollut mulle aina sellainen itsestäänselvyys, että ”käytetään niitä niin paljon kuin pystytään”, mutta mulla ei ole aiheeseen ollut sen enempää harjaantuneisuutta kuin mitä nyt olen vierestä nähnyt niitä käytettävän. Mulla ei siis ollut käsitystäkään kuinka hirveän paljon erilaisia malleja ja merkkejä ja tyylejä niitä oikein on olemassa. Ja siksi olikin hyvä, että me saatiin se ”starttipaketti” käytettynä, koska siinä oli monia erilaisia vaippoja eikä niitä tarvinnut siis yksitellen haalia testattavaksi. Lopulta niistä ei sitten ”arkikäyttöön” jäänytkään kuin ihan muutama. Alkuun Pienhenkilö oli yksinkertaisesti liian pieni niihin muotoonommeltuihin ja hänen vanhempansa taas liian väsyneitä opettelemaan harsojen taittelua, joten käytännössä kestokäyttö meillä alkoi toen teolla vasta neljän kuukauden kohdalla, jolloin lapsen mummi teki pinon sopivankokoisia, helppokäyttöisiä taskuvaippoja.

kuva: denverbirthservices.com

kuva: denverbirthservices.com

Kestovaippoihin törmää täällä kyllä siellä täällä, mutta oletusarvo toki on aina muovivaippa. Ja jos en itse tietäisi sanaa kestovaippa, en sitä sanaa olisi raskauden aikana mistään tuutista kuullut. Eli se sama oma-aloitteisuusasia taas. Jos ei osaa tai jaksa itse tietoa hakea tai hakeutua ”samanmieliseen” seuraan, ei niitä missään oikein ”vahingossa” näe. Ja pari kertaa olen myös törmännyt hassuihin asenteisiin. ”Eikö ne kuulu siihen Montessori-ideologiaan?”, ”Ai onko ne niitä kun vauvan pylly näyttää ihan kauheen isolta?”, ”Meidän mies ei suostu kun niistä jää pesukoneeseen kakkabakteereita” jne. Mutta kyllä niitä siis täälläkin käytetään, ja tehdään myös itse, koska PUL-kankaita ja muita tarvikkeita löytyi ihan mukava valikoima kangaskaupasta.

Suomessahan ”perinteinen” kestovaippamalli on ollut se taiteltu harsoliina. Täällä samanlaisia harsoja on ollut vaikeaa löytää (edes kangaskaupasta ei samanlaista kangasta ole löytnyt). Harsoja kyllä on, mutta ne ovat sitten isompia, lähinnä peitto- ja kapalointikäyttöön tarkoitettuja, ei niinkään vaipoiksi. Täällä vastaava ”perinteinen” vaippa on tällainen, suorakaiteen muotoon ommeltu harsopino, joka on muodostunut tavallaan jo yleisnimeksikin. Vauvanhoito-oppaissa neuvotaan käyttämään kestovaippaa pukluliinana. Ja no, käytettiinhän me, mutta meillä oli noita taittelemattomia harsoja Suomesta. Tuo suorakaidevaippa on aika helponnäköinen taiteltava ja sen jälkeen kuoren kanssa käytettävä. Mutta koska meidän ”starttipaketissa” ei noita suorakaideharsoja ollut, mulla ei niistä sen tarkempaa kokemusta ole.

Toinen ”erikoisuus” mihin en vielä Suomessa ole törmännyt on gDiapers -järjestelmä. gVaipat ovat jotain kestovaipan ja kertakäyttöisen välimaastosta, eli siis kestokuori, jonka sisään voi laittaa joko kesto- tai kertakäyttöisen imuosion. Jos olisin aivan alusta ja uusina lähtenyt vaippavarastoani kartuttamaan, olisin varmaan aloittanut näistä gVaipoista. Varsinkin kun öisin ja liikkeellä ollessa meillä käytetään kertakäyttöisiä muutenkin, kuulostaa tuo poisheitettävä sisus kätevältä. Ja tosi nättejäkin ovat :)

Tässä siis lyhyt oppimäärä kestovaippa-asiaa täkäläisin silmin. Ja nyt pinnasängystä kuuluu äänimerkki, taitaa mennä (tasku)vaippa vaihtoon…

Edit: Minultahan unohtui yksi asia ihan kokonaan, nimittäin vaippapalvelut! Täällä toimii siis sellainenkin systeemi, että vaippafirmalta tulee kotiovelle kerran viikossa satsi kestovaippoja ja viikon päästä vievät likaiset pois pestäväksi ja tuovat taas uuden satsin. Tässä siis säästää sen pesuvaivan, mikä ei nyt ihan hirveästi ole ainakaan itseäni rasittanut, ehkä kuitenkin siksi että oion vähän ja pistän vaipat kylmästi myös kuivausrumpuun enkä kuivattele narulla. Siksi meillä riittää n. 10-15 vaippaa ja nykyään 2-3 päivän välein pesu. Yksi tuttava on tuota vaippapalvelua käyttänyt kun oli saanut kupongin, mutta ei tuo nyt ihan hirveältä hinnalta kuulosta, n. parikymppiä viikossa, mutta siinä kyllä sitten menettää sen kestovaippojen hintahyödyn (ja jälleenkäyttö- ja -myyntimahdollisuuden).

8 thoughts on “Vaipoista ja tavarasta

 1. Hauskan samanlaisia havaintoja sinulla :) Minä tosin satuin ihan naapurin kautta tutustumaan amerikkalaisten kestovaippailuun, ja sitä kautta myös niitä myyviin kivijalkakauppoihin. Mitkähän vaunut teillä mahtaa olla? Meillä UppaBabyt, jotka on ihan älyttömän hyvät.

  Ja tuo consignment tarkoittaa todellakin, että myydyistä tuotteista menee provisio. Aika kalliita ovat käymäni liikkeet olleet :(

  Muuten, blogissani on myös juttu kestovaippailustamme täällä. Pääpainona niiden huolto kun pesukone on täkäläinen top loader…

  • Kylläpä sulla olikin samanlaiset vaippakokemukset, heh. Meillä on nyt onneksi ollut sivustaladattava Whirlpool, joka on pessyt mielestäni ihan hyvin. Yhdeksääkymppiä tosin on turha toivoa. Sappisaippua on käytössä täälläkin ja sitten olen käyttänyt tätä BabyGanicsin tahranpoistajaa, joka toimii myös hyvin: http://www.amazon.com/Babyganics-Stain-Away-Remover-Fragrance/dp/B003TPPPIA/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1361767084&sr=8-2&keywords=babyganics+stain+remover

   Mulla lähti pahimmat hajuhaitat kun aloin laittaa ihan tavallista etikkaa huuhteluaineeksi. Meidän vaipat on värikkäitä sisältä, joten pienet värihaitat ei edes näy. Imuina meillä on vanhoista pyyhkeistä ommeltuja lätkiä, ja äiti ompeli meille uudet kun edelliset kävi pieniksi ja haiseviksi :)

  • Niin ne vaunut.. ne on Bugaboot ja sitten meillä oli MaxiCosin turvakaukalo, joka kävi siihen runkoon kiinni. Äärettömän kätevää kun ei tarvi olla montaa eri rojua varastossa ja kun niitä ”vaunu-vaunuja” ei tosiaan niin montaa mallia täällä ole tarjolla. UppaBabyt oli meillä kans kalkkiviivoilla kun valittiin :)

 2. Kiitos tarhanpoistovinkistä! Minkä verran laitat sitä etikkaa huuhteluun? (Meillä tosin pitäisi seisoa koneen vieressä odottamassa huuhtelun alkamista, jotta huuhteluainetta voisi lisätä, ja kone on kaksi kerrosta alempana kuin me…)

  Bugaboot oli meilläkin toisena vaihtoehtona :)

  • Joo noi päältä täytettävät on niin tommosia, meilläkin oli aikasemmin semmonen, ei ole ikävä :) No mä lorautan sitä etikkaa sinne pesuainelokerikkoon sen verran kuin siinä on max-viiva, eli arviolta ehkä puoli desiä-desin. Onnea hajunpoistoon! Mä puolestani nappasin sulta sen teepuuöljy-vinkin vaipparoskiksen hajuja varten. Ja jos tosiaan pitäisi roudata pyykkejä pyykkitupaan, tuo kangaspussi roskiksen sisällä olisi näppärä, meillä on nyt pelkkä muoviroskis (samannäköinen kuin teillä :), jonka pesen samalla kun vaipat on pyykissä.

 3. Kiitos! Sitä tarvitaan, kun taas tuntuu että imujen lisäännyttyä yksi ylimääräinen pesuaineeton ohjelmakerta ei riitä huuhtelemaan pyykkejä taaskaan kunnolla, huoh. Nautihan edestätäytettävästä koneesta minunkin puolestani :)

 4. Hajunpoistovinkki: ruokasoodaa tai kidesoodaa pesuainelokeroon (tavallisen pesuaineen laitan rumpuun siis) noin desin verran. Kun olen alkanut sitä käyttää rohkeasti, ei hajuhaittoja juurikaan ole ollut. Keittopesuko siis ei ole sikäläisillä koneilla mahdollista? Sehän myös vie hajut aika tehokkaasti..

  Kiitos tästä jutusta :)

  • Juu, täkäläisillä koneilla on kolme lämpötilaa: kylmä, lämmin ja kuuma, ja minusta ainakin tuntuu että se kuumakin on max 60 astetta…

   Kiitos ruokasoodavinkistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s