Ylistyslaulu paperilehdille

Jatketaan postiasialla. Aina välillä puhutaan, kuinka printtimedia on kuolemassa ja netti sitä ja mobiililaitteet tätä. Väärässä ovat, ainakin niin kauan kuin minä olen täällä ja saan tilata lehtiä kotiini, lueskella niitä aamupalapöydässä (juu, meillä saa lukea), vuorata niillä biojäteastiani ja kääriä niihin grillatun kalan.

Sanomalehteä meille ei nyt tällä hetkellä tule (odotan taas sitä hetkeä elämässä kun aamut ovat tarpeeksi rauhallisia sanomalehtien lukemiseen – ehkä 10 vuoden päästä? 15?), vain paikallis-ilmaislehti kerran viikossa, mutta noista aikakauslehdistä riittää iloa onneksi myös sinne aamupalapöytään. Aamupalan kanssa nyt vaan on ihan pakko lukea jotain, en voi sille mitään. Jos ei olisi lehtiä, lukisin mehupurkin tuoteselostetta. Olen myös (juu, vahingossa) siirtänyt tämän lukemispakkoni tyttäreeni. Puuroa menee vielä useampi lusikallinen ensimmäisen kieltäytymisen jälkeen, kunhan eteen tuodaan luettavaa. Mikä vaan kelpaa, mainospostista Rolling Stoneen (tästä myöhemmin lisää).

Tämänhetkinen lukulista

Tämänhetkinen lukulista

Koska aikakauslehtien tilaaminen on täällä niin luvattoman halpaa, olenkin vähän repsahtanut. Meille tulee tällä hetkellä kaksi ruokalehteä, yksi sisustuslehti, kaksi perhelehteä, yksi musiikkilehti, yksi tennislehti, yksi mieslehti (no ei siis semmonen, vaan nörttilehti Wired :) ja yksi paikallisaikakauslehti. Ja nämä kaikki yhteensä maksavat vähemmän kuin se yksi Avotakan vuosikerta Suomessa. Yleinen hinta kerran kuussa ilmestyvälle lehdelle on täällä noin 8-12 dollaria – siis vuodessa. Usein vuosikertoja saa myös kaupan päälle erilaisista ostoksista. Muistaakseni sain joidenkin konserttilippujen vanavedessä kaksi lehtitilausta dollarilla.

Toki kaikkia ei ehdi heti lukea aivan kannesta kanteen, mutta meillä lehdet roikkuvat pitkään vessan lehtihyllyssä (toinen tunnustus, meillä luetaan myös vessassa :), joten käyttöaika on kuukautta pidempi. Tässä kirjoituksessa ei nyt ole mitään sen suurempaa pointtia kuin että halusinpa vaan sanoa, että lehdet on ihania (kun romaaneihin ei ehdi keskittyä), tykkään tilata niitä kotiin ja nautiskella jutun sieltä toisen täältä.

Erityisihanuusmaininnan ansaitsee tällä kertaa tuo edelläkin mainittu, musiikkilehtien kuningas Rolling Stone, jonka ensimmäisen vuosikerran sain kaupanpäällisenä ja sitä en kyllä lopeta! Musiikkilehtihän se on, mutta mulla oli ennakkoasenne, että se on vain tiettyyn genreen (siihen kitararokkiin) asennoitunut julkaisu, mutta väärässäpä olin taas. Bändijuttuja on aivan laidasta laitaan ja ainoastaan ehkä Justin Bieberille naureskellaan, mutta kyllä senkin uudet levyt ihan asiallisesti arvostellaan. Ja musiikkijuttujen lisäksi lehdessä on todella teräviä reportaaseja myös musiikin ulkopuolelta. Lehti on vahvasti liberaalismielinen ja se toki näkyy, mutta ei se silti mitään tutkimatonta propagandaa ole. Olenkin alkanut odottaa lehden ilmestymistä paitsi musiikillisessa myös poliittis-kiinnostuneessa mielessä. Vaalirahoitus, Wall Street-tukipaketit, asekaupat, huumekartellit, jne. Kotiäidille vähän kosketuspintaa vaipanvaihdon ulkopuolelle. Suosittelen lämpimästi.

11 thoughts on “Ylistyslaulu paperilehdille

  • Levikit on täällä vähän eri tasoilla, samoin mainostulot. Luulenpa myös, että lehtitollisuutta ei veroteta aivan Suomen tasolla. Niistä se kai johtuu. Mutta siis irtonumeroita ei kannata täällä ostaa ollenkaan, kun samalla hinnalla saa melkein jo vuosikerran.

 1. Mitä perhelehtiä tilaat? Minä olen lukenut aikoinani vain muutaman vauva/perhelehden irtonumerona, eivätkä ne oikein vakuuttaneet. Eli mielelläni ottaisin hyviä suositteluja vastaan! Samoin ne sisustus- ja ruokalehdet kiinnostaisivat. Kun usein tuntuu, että ostaa kivannäköisen lehden, ja sitten sieltä saa etsimällä etsiä artikkeleita kaiken mainonnan seasta. Tosin Vanity Fair -lehden ostettuani tajusin, että pitäisi tuota hienostoenglantia vähän treenata. Voi äly miten hienoja sanoja ne käytti, jos olisi jaksanut kaikki uudet katsoa sanakirjasta, olisi englanti päivittynyt jo yhdestä lehdestä aika paljon…

  • Perhelehdet on Parenting (early years) ja Family Circle. Molemmat enimmäkseen aika huttua, mutta ihan kivoja ideoita ja arkiruokaohjeita. Ruokalehdistä suosittelen ehdottomasti Bon Appetitia. Food&Wine tulee myös mutta ei oe yhtä hyvä. Real Simple on sellainen Uuden Elämän Aloituslehti – maailmasta, jossa kaapit on aina järjestyksessä, vaatteet viikattuna värien mukaan ja huoneet ihanan selkeitä ja valoisia. Sellainen kotiäidin utopialehti :) En ole muita sisustuslehtä vielä tilannut, koska tämä täkäläinen runsas ja kukkakuvioinen tyyli, no, ei ole vielä iskenyt.

 2. Heii, olethan huomannut, että kaikista Coca-Cola Companyn juomapulloista saa kerättyä koodeja, jotka naputellaan cokiksen sivuille ja niistä saa pisteitä. Aika pienelläkin pistemäärällä saa palkinnoksi eri lehtien vuosikertoja :) Itsehän olen tällä tavalla tilannut ”ilmaisia” lehtiä jo reilut kolme vuotta… tällä hetkellä eri lehtiä tulee 3-4 kpl. Limua ei niinkään tule juotua, mutta noita urheilujuomia kyllä :D koodikorkkeja kertyy…

  • No enpä olekaan huomannut, mutta ehkä juuri siksi että meillä ei kukaan oikein juo mitään tuollaista… Ehkä pitäisi aloittaa, vaikka niillä urheilujuomilla sitten :) Kiitos vinkistä!

 3. Ihanat lehdet! Meille ei ole koskaan tullut lehtiä kotiin, koska luemme kaikki uutiset joko tietokoneelta tai kännykästä, mutta tuon lehtitilauksen edullisuuden vuoksi olen miettinyt The New Yorkerin tilausta. Siinä on niin hyviä artikkeleita, ja ehkä se saisi minut heräämään aikaisemmin ja syömään sen aamupalan kotona eikä vasta töissä. Latasin siitä yhden numeron verran Kindleen, mutta jostain syystä Kindle-tilaus on paljon kalliimpi kuin paperiversio, ja lehtien lukeminen on vähän sama kuin neulekirjojen käyttäminen: tulee usein selailtua edestakaisin. Kindleen sellainen lukutapa ei oikein toimi.

  Taidanpa tästä kirjoituksestasi inspiroituneena tilata sen kotiin :). Kun vielä löytäisi Novitan kaltaisen, hyvätasoisen neulelehden, niin a vot!

  • Me tilattiin New Yorkeria Kindleen jonkun aikaa, mutta just ton selailumadollisuuden puuttumisen takia se jäi aika vähälle luvulle. Artikkelit on tosi hyviä ja hyvin kirjoitettuja, ihan kielenkin oppimisen takia hyvä lehti (ja ne sarjikset :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s