Kun varhain aloittaa…

Täyttelimme Pienhenkilön ilmoittautumispapereita päiväkotiin. Tukevahkon paperinivaskan seasta löysin myös listan asioista, jotka ovat ”typical and developmentally appropriate” 12-18 kuukauden ikäisille lapsille. Olemme nauraneet näille nyt kaksi iltaa. Koska perheessämme puhutaan kolmea kieltä, olenkin mielestäni antanut lapselle ”löysää” näissä kielen kehitykseen liittyvissä asioissa, mutta on tämä lista aikamoinen. Sanokaa nyt, rakkaat lukijat, onko nämä teidänkin mielestänne aivan absurdeja asioita alle 1,5-vuotiaille vai ollaanko me nyt ihan totaalisesti jo hävitty tämä kasvatushomma. 

Listan alussa luki toki, että emme tietenkään oleta lapsenne osaavan näitä kaikkia, ja että lapset kehittyvät eri tahtiin. Mutta tässä torstaikevennyksenä parhaat palat julkaisusta ”Opetukselliset tavoitteet, 12-18kk”, olkaa hyvät:

 • Käyttää omaa nimeään
 • Vastaa yksinkertaisiin kysymyksiin
 • Kysyy yksinkertaisia kysymyksiä
 • Osoittaa kiinnostusta aakkosia kohtaan
 • Käyttää numeroita ja laskee (!)
 • Osaa joitakin vastakohtia
 • Tekee palapelejä
 • Tunnistaa päävärit
 • Osaa nimetä joitakin ruumiinosia
 • Tuntee yleisimmät ammatit (insinööri? :) sekä yhteisön auttajat
 • Osoittaa kasvavaa piirustus-, kirjoitus- ja taidevälineiden hallintaa (eli ei syö kyniä vaan piirtää?)
 • Tekee yksityiskohtaisen piirustuksen
 • Toteuttaa itseään taiteen keinoin
Kuvanottohetkellä lapsi on juuri toteuttanut itseään kaatamalla maitolasin paidalleen ja sen jälkeen osoittaakin vartalonhallintakykyä kiertämällä paidattomana nojatuolia ympäri samalla vetäen perässään Brio-mehiläistä.

Kuvanottohetkellä lapsi on juuri toteuttanut itseään kaatamalla maitomukin paidalleen ja sen jälkeen osoittaa kasvavaa vartalonhallintakykyä kiertämällä paidattomana nojatuolia ympäri samalla vetäen perässään Brio-mehiläistä.

13 thoughts on “Kun varhain aloittaa…

 1. Uskoisin että jos ”aakkosilla” tarkoitetaan niitä hedelmäaakkosia, joita on karkkipussissa, niin pienhenkilö osoittaa mielenkiintoaan ihan ilolla. Lisäksi, jos pienhenkilö piirtää viivan paperille (tahi sotkun), niin universumin mittakaavassa se on aika yksityiskohtainen kuva se. Mun mielestä on vähän rajoittavaa ajatella, että kirjoitusjne välineiden hallinta tarkoittaa vain niiden alkuperäistä käyttötarkoitusta, luovuus kunniaan! Jos niitä heittää vaikka lattialle, niin kyllä sekin on hallintaa. Että vastaatte vain luovasti, sillai ”think outside the box”-hengessä :D

  • Joo siis onhan se kynän vieminen kädellä suuhunkin aika hyvää hallintaa ;)

   Onhan se kiva, että kehitysjuttuja seurataan, mutta jotenkin näistä listoista saattaa tulla aavistuksen ahdistava asia, jos siinä piirustuksessa ei niitä yksityiskohtia ole vielä määräaikaan mennessä.

   (p.s. Kauhee ikävä!)

 2. ;) Huvittuneena tällä lueskelin – puolitoistavuotisneuvolassa meillä kirjoitettiin vihkoon ihana poika, vaikka kiinnostus piirrustusvälineisiin on lähinnä tasolla laveeraanpa koko kämpän lattian vedellä ja sormivärillä jos äiti ei vahdi (herkullisimpia värejä on ihan pakko myös maistaa) vastaa yksinkertaisiin kysymyksiin yleensä aina ”ei” ja palapeli syntyy kätevästi repimällä kirjoista sivut. Luulen että jollain on vähän kadonnut todellisuuden taju :)

   • no täytyy tunnustaa, että palomies samin tunnusbiisi saa kyllä aikaan innokasta sormella viittelöintiä ja ”pii-paa!” huutoja ;) Mut siinä se sitte tais ollakin ;)

 3. Siis ihanko tosissaan?!! Apua :D Joo, ei huolta. Herää kyllä nyt kysymys, pitäisikö tässä itse huolestua pahemman kerran oman lapsensa kehityksestä. (Tuntee yleisimmät ammatit – kakka, äiti, potta……..)

 4. Mä olin puulla päähän lyöty kun meidän S. 2,5v tyrkättiin puheterapeutille kun puhe ei ollu vielä sujuvaa… tosin nyt puoli vuotta myöhemmin se on jo pirun sujuvaa mutta jotenkin nää virkaintoiset terveydenhuollon ammattilaiset ei tykkää kun joku ei kulje keskikäyrillä :D Tyttö on myös ”liian” pitkä ikäisekseen… mitenköhän tähän pitäisi puuttua…

  • Älä syötä liikaa terveellistä ruokaa ettei kasva liian pitkäksi! Joutuu muuten koripallojoukkueeseen tai joulunäytelmään kuuseksi.

 5. Mutta insinööri ei välttämättä oo mailman yleisin ammatti (varsinkin jos ns harmaa talous laskemaan mukaan…) No, suomalaisen miehen yleisin ammatti on moottoriajoneuvon kuljettaja, tämän ammatin toimenkuva varmaan on hallussa. http://www.stat.fi/til/tyokay/2004/tyokay_2004_2006-12-15_tie_004.html
  Laita vaan rasti ruutuun. Ja sitten on esim bob the builder ja muut työn sankarit.

  (Naisten yleisin ammatti myyjä tai tuote-esittelijä ei ehkä ole niin helppo)

  • Hahah, kiitos tästä :) Kaikki mikä menee pyörillä sanoo prrrrrrr, joten lasketaanko tämä sitten moottoriajoneuvon kuljettajan tunnistamiseksi? :)

 6. 7/13 mut täällä on menossa jo neljässadasensimmäinen kuukausi. onnea merkkipäivän johdosta herra 400kk!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s