Päiväkotiraportti

Puistoon! Park!

Puistoon! Park!

Minulta on kyselty täkäläisistä päiväkodeista lisää… No, tällä kattavalla yhden päiväkodin ja yhden lapsen kuukauden kokemuksella voin kertoa seuraavaa:

  • Siellä on ihanan tavallista. On sääntöjä (kuten että ruoka syödään nätisti ruokapöydän ääressä istuen) ja on myös vapaata riehunta-aikaa (jolloin hoitajat vaan katselevat etäämpää, ettei kenellekään satu mitään vakavampaa :).
  • Hoitajat on kärsivällisiä ja lempeitä, vaikkakin aika kiireisiä. Hoitaja-lapsi -suhdeluku on periaatteessa 1:6, mutta olen kyllä pistänyt merkille tilanteita, joissa hoitaja on ollut yksin kymmenenkin lapsen kanssa (varmaankin väliaikaisesti lakisääteisten taukojen ajan, mutta kuitenkin)
  • Lapset vaihtavat ryhmää ikänsä mukaan ja melko usein. M on nyt alle 2-vuotiaiden ryhmässä ja joulukuussa sitten siirtyy 2-2,5 -vuotiaiden ryhmään. Sellaista pidempiaikaista pysyvyyttä hoitajasuhteessa ei siis oikein ehdi syntymään, mutta onneksi koko talon henkilökunta kiertää ryhmissä, tuuraillen taukojen ajan, joten kukaan ei ole sitten aivan outo. Olisi toki ideaalia, että lapsi saisi kasvaa samassa ryhmässä pidempään, mutta tässäkin on minusta puolensa. Nyt kaikki kaverit on tasan saman ikäisiä ja kehityksessään samassa vaiheessa. Eli esim. pottaharjoittelu sujuu sitten rivissä yhtä aikaa :)
  • Ruoka on terveellistä ja monipuolista. Toki suomalaiseen makuun vähän liian suolaista (suolakeksejä välipalaksi jne), mutta siis kuitenkin ihan tavallista ruokaa. Eilen oli ollut kanaa ja riisiä ja vihanneksia. Ja lapsi syö kuulemma suurella ruokahalulla myös asioita, joihin ei suostu kotona koskemaankaan (esim. juusto ja aprikoosi)
  • Lapsilla on kengät jalassa koko päivän. Minulle sitä perusteltiin maanjäristysvaaralla (että sitten kun tulee hätätilanne, niin ei ehditä laittamaan kaikille kenkiä jalkaan). Kunhan ilmat tästä vähän kastuvat ja kylmenevät, niin neuvottelen henkilökunnan kanssa sisätossupolitiikan. Ja kirjoitan vaikka kirjallisen lupalapun, että jos tulee tulipalo tai maanjäristys, niin lapseni saa viedä ulos sisätossuissaan tai sukkasillaan. En haasta oikeuteen.
  • Ulkoilevat kaksi kertaa päivässä, mutta vain n. 45 minuuttia kerrallaan eikä jos sataa vettä. En ole vielä käynyt keskustelua talvesta ja ulkovaatteista. Nyt on vielä yli 25 astetta päivisin (tänään yli 30).
  • Tämän huomaavat varmasti kaikki vanhemmat, mutta lapsi tuntuu oppivan uusia asioita päiväkodissa aivan erilaiseen tahtiin kuin kotona. Viikossa se oppi pesemään itse kätensä, kahdessa viikossa odottamaan rauhassa vuoroaan leikkipuistossa. Ja tämä kieliasia! Nyt, kuukauden jälkeen, hoitajat jo sanovat että ”sehän puhuu jo ihan tosi paljon englantia!”. Ja no, niinhän se puhuukin. Illalla sängystä kuuluu päivän saldo, eilen sieltä kuului ”how are you”, ”thank you” ja ”sweet”. Eilen oli nähnyt apinankuvan ja huutanut ”monkey!”. Ehkä niistä viikottaisista eläintarhavierailuista sitten on ollut hyötyä :)
  • Soittavat aika herkästi kotiin, jos lapsella on kuumetta. Nyt tänä aikana viisari on heilahtanut yli 100 Fahrenheitin kaksi kertaa (tänään toisen kerran) ja takaisin ei ole menemistä kuin vasta 24 tuntia sen jälkeen kun kuume on laskenut alle sen 100 asteen (eli alle n. 37.5:n Celciuksen). Nyt lapsi siis nukkuu hampaidentekokuumettaan pois ja sen äiti miettii että mites nyt hoidetaan se äidin rentouttava kampaaja-aika kahden tunnin päästä…
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s