Ulkovaatteiden eksoottisuudesta

Mummin tekemä tähtitakki

Mummin tekemä tähtitakki

Olen liian suomalainen. Tarvitsen vuodenajat. Ei sillä, että olisi pisaraakaan ikävä niitä kovimpia pakkasia tai sitä maaliskuista rännässä tarpomista, mutta tämä ikuinen syksy aiheuttaa mulle vaikeuksia lapsen pukeutumisen suhteen. Eikä vähiten siksi, että en ole vielä oikein päättänyt miten lähestyn tätä aihetta päiväkodin tätien kanssa. Ei täällä tunneta käsitteitä välikausihaalari tai kurahousu. Päiväkodin pihalla ei ole hiekkalaatikkoa tai edes hiekkaa (koska varmaan oikeusjutturiski, jos joku lapsi sattuisi syömään sitä), joten sellaista kuraantumis-likaantumis-möyrintää siellä ei harrasteta. Täällä ei käytetä ulkovaatteita ja sisävaatteita erikseen. No, takkeja on, mutta ei ulkohousuja. Lapset on sisälläkin kengät jalassa. Vaihtovaatteille on varattu semmoinen pieni muovilaatikko ja yksi naulakkokoukku per lapsi. Eli eipä sinne paljoa fleecejä ja kurahousuja mahtuisikaan. Vilkaisu naulakkoon paljastaan syysvaatetrendin: huppari, huppari, huppari, huppari. Ei pipoja, ei hanskoja. Jollakin toppatakki (siis tähän syyskeliin).

Kylmä täälläkin kuitenkin tulee. Joulukuussa on jo viimeistään pakkasta. Tällä viikolla oli n. 8 astetta aamuisin kun töihin lähdin, eli ei mikään teepaitakeli enää todellakaan. Vaikka sortseissa ja trikoopaidoissa lapset silti ulkona kirmailevat… Yhtenä päivänä hain lasta ulkoleikkien keskeltä ja siellä ne oli tihkusateessa pelkissä sisävaatteissa. Toki oli aika lämmintä mittarin mukaan, mutta minusta esim. 13 astetta kesällä on eri kuin 13 astetta syyskuussa. Ja toki suoria johtopäätöksiä on turha vetää, mutta en haluaisi tämän syyn takia hakea enää kertaakaan kipeää lasta kesken päivän kotiin. Kohta viilenee vielä lisää. Jos asiasta ei keskustella, pipot ja hanskat ja ulkotakit jää epäilemättä naulakkoon käyttämättöminä. Miten minä oikein sanon niille, että haluaisin lapselleni tässä aiheessa vähän erityiskohtelua ja ulkovaatteet päälle? (Lisäys: Loppuviikosta lapsella oli jo hakiessa ihan ulkotakki ja pipokin, eli ehkä tädit ovat huomanneet kuinka puen lapsen lähtiessä :)

Lueskelen suomalaisten kavereiden FB-juttuja ja suomalaisten blogeja siitä kuinka päiväkodit ovat tiukkoina ulkovaatteiden suhteen (että haalarit pitää olla ja kurahousut ja saappaat ja jne jne). Täällä ei ole ulkovaatteista mainittu mitään sanallakaan. Tai sanoivat ne, että tuokaa vaihtokengät, jos edelliset kastuu (no ei kastu kun ovat goretexiä, mutta okei). Se sisäkenkäkeskustelukin on vielä käymättä…

Aina välillä tulee sellainen olo, että nykyisen työn sijaan pitäisi ruveta ulkovaatteiden (ja heijastimien!) maahantuojaksi ja puolestapuhujaksi. Työnsarkaa olisi! Leikkipuistoon kun voi mennä marraskuussakin (tai, luoja paratkoon, keskellä talvea!), kunhan vaan on päällä oikeat kamppeet. Ja oikeat kamppeet ei kyllä talvella tarkoita sisäleggingsejä ja sukattomia kenkiä. Ollaan toki Suomea huomattavasti etelämpänä, mutta ei nyt kuitenkaan aivan niiiin etelässä.

18 thoughts on “Ulkovaatteiden eksoottisuudesta

 1. Heh, ehkei kuitenkaan pakkasta joulukuussa kuin satunnaisesti aamuisin kun päivän ylin on kuitenkin kylmimpänäkin kuukautena keskimäärin +8C. :)

  Lämpötila pysyy pakkasella koko päivän keskimäärin 1-2 päivää vuodessa, viime talvena ei kertaakaan. Lunta on viimeksi ollut maassa helmikuussa 2011, silloin pari päivää.

  Tänään (6.10.) oli +24C ja kyllä se ihan samalta tuntui kuin kesäkuussa ja shortsit ja t-paita oli sopiva asu. :)

  • Tämä säätilakin tuntuu olevan vähän kokemuskysymys. Ehkä mä olen sitten kylmäkallempi kuin ihmiset keskimäärin enkä olis tänäänkään sandaaleilla tarjennut (vaikka totta, oli lämmin). Siellä missä me on asuttu oli kyllä lunta joulun jälkeen 2011 (vai oliko alkuvuotta 2012? Muistan sohjossa työntäneeni lastenvaunuja hiki otsalla viikon verran, mutta en valitettavasti tarkalleen muista päivämääriä), viime talvena ei kyllä ollut, siinä olet oikeassa.

  • Täällä taitaa olla helposti alueellisia eroja jopa saman kaupungin sisällä, tai siltä ainakin tuntuu. Seattlessa on mielestäni talvisin kostean kylmä (tai paremmin sanottuna, en ole vielä tottunut kosteaan kylmään) ja tänäänkin vaikka oli aurinkoista minulla oli kylmä ja pipo ei tuntunut olevan liikaa, kun kävelin kauppaan. Muistan vuonna 2011 kun tein töitä kotoa viikon siksi, että lumi ei vain sulanut ja mustalle jäälle ei uskaltanut lähteä rimpuilemaan. Pormestarin päätä vaadittiin pölkylle, kun seattlelaiset olivat pitkään jumissa kodeissaan. Samalla työkaverit toispuoljokkee sai mennä töihin rauhassa sulilla teillä.
   Lenkille lähtiessä voi olla kuuma kunnes kävelee Madison Valleyhin muutaman korttelin päähän minilaaksoon, jossa ollaan katveessa ja sumun pakkaamana.
   Tämäkin on varmaan tottumuskysymys: Suomessa pyöräilin töihin lumipyryssä ja -20 asteen pakkasessa ilman välihousuja, kun taas täällä olen kaveripiirissä ensimmäinen, jolla on syksyllä pipo päässä ja lapaset käsissä. Seattlen kylmä vain tuntuu kosteammalta, ja näin jotenkin kylmemmältä.

 2. Anna, eihän toi edes oo totta… ei täällä ole joulukuussa pakkasta sen enempää Eastsidessä kuin Seatlessakaan, kosteaa ja kylmää kyllä. Pakkasta voi satunnaisesti olla lähinnä aamuisin ja illalla pimeäntultua.

  Meidän vaatekaapista löytyy sormikikaat kaikille ja muutama puuvillapipo, jos nyt oikein kylmäksi sattuis yltymään, mutta lähinnä nekin on trendivarusteita tolle koululaiselle. Koulua ne käy fleecessä tai toppaliivissä, neidillä usein hame ja polvisukat, eikä se oo kylmää valittanut.

  Välikausihaalarit voit käydä hakemassa meiltä, niissä taitaa olla vielä laputkin kiinni kun ei oo ollut käyttöä… Mulla ei oo mitään tarvetta seistä vesisateessa puistossa, mennään sit kun aurinko paistaa.

  Sit mä mietin et miks pitäis olla välikausivaatteet? Kyllä meillä on ihan hyvin toimineet nää ”täkäläiset” vermeet tai vermeettömyys. Eihän ne koulussa ehtis edes ulos jos pitäis alkaa haalareita pukemaan koko joukolle, eikä ne kyllä sairastakaan mitenkään normia enempää ja se nyt kai on jo yleisesti tiedossa ettei infektiotaudit kylmästä tartu :) Eka syksy teillä siellä päiväkodissa menee sairastaessa, vaikka pistäisit lapsen lampaanvuotaan käärittynä pihalle, sit ne yleisimmät pöpöt on sairastettu ja tilanne helpottaa.

  • No kylläpäs tästä nyt härkänen nousi :) Enhän minä missään väittänytkään, että sitä pakkasta olisi koko ajan, vaan nimenomaan juurikin kuten sanoit, satunnaisesti aamuisin ja iltasella, eli juuri silloin kun lapsen kanssa ollaan liikkeellä. Päiväkodissa ne ulkoilevat joka päivä vähintään pari tuntia, ja kyllä silloin minusta on eroa onko päällä pelkät sisäleggingsit vai ulkovaatteet. Muutenkin halusin tällä kirjoituksella enemmänkin herättää tuota sisä/ulkovaatteiden hygieniapuolta, että onko oikeasti fiksua, että samoissa kuteissa ensin möyritään nurmikolla ja sitten mennään sänkyyn päiväunille. Kengät jalassa.

   Ehkä sitten olen tämän vaateasian kanssa vähän tiukkapipo, mutta enemmän koen olevani mukavuudenhaluinen. Laitan itsellenikin mieluummin takin päälle kuin karaistun kylmyyteen, joten miksen tekisi niin lapsellekin. Tottumiskysymyshän tämä on, ja myös tapakysymys, kuten sanoit. Päiväkodissa kuitenkin mennään ulos silloin kun aikataulu sanoo, ei vasta sitten kun se aurinko paistaa. Ja samoin on vapaa-ajalla. Haluamme itse näyttää lapselle mallia, että ”huono ilma” on useimmiten pukeutumiskysymys ja että ulkona voi viettää pitkiäkin aikoja kunhan on oikeat varusteet.

   Miten muuten Suomessa on päiväkodeissa aikaa pukea niitä lapsia (ja siellä ehditään kyllä ihan pihalle asti), mutta täällä sitten ei olisi? Koulustahan mä en mitään puhunutkaan, koska siitä mulla ei mitään kokemusta ole.

   • Minulla ei ole lasta, enkä asu Ameriikoissa, mutta työnnän kepakkoni tuohon hygieniasoppaan – minusta se nimittäin on ihan älyttömän hyvä pointti. En tykkää siitä että kotona mennään päivävaatteillä sänkyyn makoilemaan, joten luonnollisesti se on vähän kyseenalaista päiväkodissakin. Ja etenkin, jos niillä samoilla kuteilla on möyritty pihalla!
    Sänky on nukkumista varten, nukkumista varten on yövaatteet. I rest my case.

   • Minäkään en tykkää, että päivävaatteilla mennään sänkyyn! Työ- ja kotivaatteet erikseen, sisä- ja ulkovaatteet erikseen, päivä- ja yövaatteet erikseen. Näin on opittu :)

 3. Synnyin ja kasvoin Helsingissä meren rannalla jossa oli aina pirullinen, kostea ja pureva tuuli joka meni luihin ja ytimiin vaikka oli viisi astetta plussalla keskellä talvea. Ainakaan Eastsidessa ei tuule ollenkaan paitsi jos on myrsky mikä tekee ilmasta aika leudon oloisen. Pakko myöntää että en edes omista pipoa saati hanskoja. Jos tuntuu kylmältä en paikallisittain mene ulos koska inhoan paksua takkia. :) Autolla tallista talliin.

  Tottumisestahan on tietysti kyse. Täällä on jengillä toppatakit päällä ja hirveä valitus kylmästä jos on +5C ja samaan aikaan kollegat Itärannikolta naureskelee Seattlelaisille. Bostonista muuttanut kollega juuri totesi että viihtyy Seattlessa niin hyvin koska talvi puuttuu kokonaan bostonilaisen näkökulmasta.

  Säästatistiikka on toinen juttu koska silloin puhutaan faktoista ja keskiarvoista. Esim. lumen suhteen Seattlessa sataa lunta yhtä paljon kuin Atlantassa ja Bostonissa sataa 12 kertainen määrä. Lumipäivissä on tietty vielä suurempi ero. Siinäpä syy miksi ollaan lumimyrskyn jälkeen jumissa. Ainakaan minä en halua kustantaa lumiauroja seisomaan ja ruostumaan 350 päivää vuodesta. Mikroilmastot on tosiaan tyypillisiä. Convergence Zone tiputtaa lunta Everettissä niskaan kun samaan aikaan Bellevuessa on +15C lämmintä.

  Toki entisen stadilaisen näkökulmasta Seattlesta puuttuu myös talvi ja taitaa ilmastotietietelijöiden mielestä puuttua myös. Keskimääriin 2-5 päivää lunta maassa vuodessa on onneksi hyvin vähäistä mutta sitä kaipaaville sitä löytyy vuorilta. :)

  Ja onhan se hienoa että lokakuussa voi olla shortsit jalassa ja sitten jo maalis-huhtikuussa taas vaikkei tämä todellakaan mikään Cali olekaan! Ja tietenkin se että lämpimästä ilmasta otetaan ilo heti irti. Ihmiset vaihtavat sujuvasti takista shortseihin ja takaisin yhden viikon aikana jos tarve vaatii. :)

  • Kun mainitsin tuosta Snowpocalypsesta, niin halusin selventää, että en minäkään tänne aurauskalustoa ole haluamassa, kun ei siinä mitään järkeä ole mainitsemistasi syistä. Mutta ainakin Capitol Hillillä on ollut talvisin siis sen verran pakkasta, että ollaan oltu jumissa päiviä (ja saatu ilmaista viiniä rafloissa, jotka ovat kävelymatkan päässä kotoa, kun ei tule tarpeeksi asiakkaita lumipyryjen takia – jes!).

   Täällä on jengillä toppatakit päällä ja hirveä valitus kylmästä jos on +5C

   Se olen varmaan ollut minä, sillä meidän alueella paikalliset vetävät flip-flopeissa ja shorteissa saman bussikatoksen alle kuin minä kun hituilee lunta, ja itselläni tyyliin hiihtomaski päässä. Ehkä he vain menivät yhden bussipysäkillisen verran eteenpäin, mutta silti… (Toisaalta olen myös ollut yllättynyt siitä, että täällä vauvat usein ovat ilman hattua täydessä auringonpaisteessa, jossa itse tunnen palavani, mutta sitten koetan muistuttaa itseäni siitä, ettei kaikilla ole sama suomalainen aurinkoa kestämätön hipiä).

   Ja toki autoilukulttuuri täällä vaikuttaa: itse olen ehkä hätävaran liioittelun paikkeilla, mutta kun tosiaan pelkän bussityömatkan aikana saattaa keli muuttua aamun hyhmästä auringonpaisteeseen siellä bussia odotellessa ja taas takaisin pakkaskeliksi iltatyömatkaan menessä, niin minut bongaa kyllä hatussa ja toppatakissa siellä freewayn bussipysäkillä. (Tänään ei ollut toppatakkia eikä sadetakkia päällä! Nyt jännittää, olen tekemässä lähtöä kotiin…)

 4. Suuta auki vaan rohkeasti, sanot vaan päiväkotiin, että pliis haluaisin että lapsellani on ulkovaatteet ulkoillessa, thank you veri meni!

 5. Palaan tähän pohdittuani asiaa muutaman päivän… ensinnäkin se hygieniapuoli… mitenkä kesällä? Onko silloinkin sisä ja ulkovaatteet erikseen? Oikeesti? Ei meillä vaan… Ja jos ei niin onko se maa kesällä hygienisempi kuin syksyllä tai talvella? Siitä olen samaa mieltä ettei päivävaatteissa tarvitsis sängyssä makoilla, mutta eipä ne taida suomalaisessakaan päiväkodissa lapsille yövaatteita pukea päälle päikkäreille mennessä…

  Sit mietin tota lämpötilan mukaan pukeutumista. Meillä taitaa vaan olla erilainen näkemys asiasta. Mä puen itseni ja lapset sen oletettavan ylimmän lämpötilan mukaan, kun ne kuitenkin menee kouluun lämpimässä bussissa tai lämpimässä autossa ja välitunnit on jo ilman lämmettyä. Tänään katras lähti opinahjoihinsa pitkissä housuissa, aluspaidassa ja pitkähihaisessa paidassa, jaloissa ihan tavis tennarit… lämpötila kuitenkin nousi aamun +3C:sta +16C:een. Sinä ja Jenni pukeudutte taas sen alimman lämpötilan mukaan. Mua ahdistaa hikoilu ja liian kuuma, siksi näin.

  Päiväkotielämästä en osaa sanoa juuta enkä jaata. Olen ollut kuusi vuotta kotona lasten kanssa ja palaan osa-aikaisesti töihin toivottavasti ensi kevään aikana, kun lapset on tänä syksynä aloittaneet koulunsa. Lähipiirissäkään meillä ei ole päiväkotilaisia, vaan ns. uraputkivanhemmilla on kotona nanny hoitamassa lapsia ja ajamassa kouluun.

  • Mutta eikö liikaa vaatetusta ole helpompi vähentää, kuin sitten taas liian vähään mistään rääpiä lisää? Tyyliin teepaita + huppari -> hupparin voi heittää pois kun tulee kuuma?

  • Näin juuri, Yksis. Olosuhteiden mukaan mennään: tiedän olevani viikolla ulkona enimmäkseen silloin, kun on päivän kylmimmät hetket, joten varaudun siihen. Vaikka hyppäänkin yhteen bussiin melkein suoraan, niin saatan joutua odottamaan seuraavaa 20 minuuttia (bussi jäänyt jumiin avautuneen sillan taakse, kolari estänyt liikenteen, tms.). Jos olisin autolla liikenteessä, viettäisin sen odotteluajan tietenkin lämpimästi auton sisällä, ja silloin ei tarvitse säästä huolehtia tai ulkokamppeita pitää päällä.

   • Olosuhteiden mukaan mennään joo, mutta eri olosuhteiden… En liiku bussilla ja lapset ulkoilee vasta siinä vaiheessa kun on lämpimämpää, niinä aamuina kun olen takin laittanut jannulle aamulla päälle tulee se repussa takaisin, eikä sitä kuulemma ole välitunnillakaan tarvinnut :)

    Me nyt ollaan tällainen jääkarhujengi… makkarissa öisin +12 – +15C, koko jengi inhoaa sitä et on kuuma ja hikoiluttaa ja joutuu jotain rättejä retuuttamaan kainalossa ;) Meidän perheessä nyt vaan mieluummin vähän vähän kuin liikaa, eikä tää tarkoita sitä ettei sitä takkia vois nykäistä päälle silloin kun oikeesti on kylmä, mutta +15C ei oo kylmä.

 6. Lusikkani soppaan. Suomessa päiväkodissa ei mennä päivävaatteilla nukkumaan, vaan nukutaan pikkuhousuilla ja aluspaidalla tai ilman aluspaitaa. Hygieniasuistä. Myös kesällä. Ehkäpä tuohon jenkkimalliin tosiaan vaikuttaa se,että autolla ajetaan ovelta ovelle,silloin ei lie tarpeellista kunnonvaatteisiin. Täällä päiväkoti toivoo esim. syksyisin vaatetusta sinne laidasta laitaan,että voivat valita ulos vaatteet sen hetkisen sään mukaan. Aika urpolta kuullostaisi omaan korvaan valita lapselle mukaan yhdet vaatteet minimi tai maksimi sään mukaan. Ja joo,täällä ulkoillaan myös säässä kuin säässä. Aamulla ja illalla,jolloin lämpötila voi olla ihan eri. Ja kyllähän se ulkoilu rauhottaa ja vie ylimääräiset energiat,joten se ulkoilu on ihan perusteltua! Samoin koululaiset yleensä ulkoilevat välitunnit, sään mukaisessa vaatetuksessa.

  • Kyllä aina yksi lusikka soppaan mahtuu! Kiitoksia varmistuksesta, tällainen käsitys itsellänikin oli, että alusvaatteilla päiväunille. Kummasti se aika toisaalla riittää :)

   • Sen verran vielä kommentoin, että sinulla on hyvä pointti tuo, että ulkoilla voi muussakin säässä kuin auringossa kunhan on oikeanlaiset vaatteet päällä. Jäisi monessa paikassa ulkoilut pitkiksi ajoiksi väliin, jos sitä aurinko aaletaan odottamaan. Kyllä minuakin ihmetyttää ylläoleva kommentti,ettei siellä ehditä pukea lapsia ulos koulussa tai päiväkodissa. Kumma kun täällä ehditään. Suurin osa jo 3-vuotiaista alkaen osaa varmaan sitäpaitsi itsekin pukea ison osan ulkovaatteistaan. Ainakin oppivat kun päivittäin harjoittelevat. Ja eihän infektiotaudit siitä kylmästä tule, mutta voihan se vilustuminen altistaa flunssataudeille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s