Luukku 4: Radioasemien nimet

Olenko minä ainut joka on ihmetellyt amerikkalaisten radiokanavien nimiä? Nii-in, esim. Frasieriä katsellessa (aikana kauan kauan ennen kuin Seattleen muuttaminen oli edes himmeä haave). WSXK, KNDD, KISW, KMNT jne – Miksi ihmeessä elokuvissa radioiden nimet on tuollaisia omituisia kirjainsarjoja?

No, niin ne nimittäin ovat todellisuudessakin. Radiokanavien virallinen nimi on uniikki nelikirjaiminen kirjainyhdistelmä, jolla kanavien on radioaalloilla kutsuttava itseään vähintään kerran tunnissa. Kanavan virallisesta kirjainyhdistelmänimestä sitten puhekäyttöön yleensä väännetään joku lempinimi, joka joko liittyy tai ei-liity-yhtään tuohon viralliseen kirjainyhdistelmään. Esim. yksi kuuntelemistani kanavista on KNDD, ”The End” ja toinen KEXP, jolla ei tietääkseni ole mitään lisänimeä.

Hauskin kuriositeetti tässä koko kirjainyhdistlmänimiasiassa on se, että näitä radioasemien nimiä on kahta lajia: niitä jotka alkaa W:llä ja niitä jotka alkaa K:lla. Ja missä kulkee raja? No Mississippi-joessa, luonnollisesti! Kaikki täällä joen länsipuolella sijaitsevat kanavat alkavat K-kirjaimella ja siitä itään päin asemien nimet alkaa W:llä. Älkää kysykö miksi juuri W ja K, en tiedä. Eikä internetkään tiennyt, ihan noin äkkietsimältä. Ja jotta asia olisi vielä vähän nurinkurisempi, alunperin, 1900-luvun alussa kun nämä K- ja W-etukirjaimet otettiin käyttöön kauppalaivojen radioliikenteessä, K oli käytössä Atlantilla ja Meksikonlahdella ja W Tyynenmeren rannalla. Ja sitten kun nämä kirjaimet otettiin sisämaassa radioasemien käyttöön, ne kääntyivätkin jostain syystä juuri päälaelleen ja nyt täällä länsirannikolla käytetään K:ta ja idässä W:tä. VIranomaisten tiet ovat täälläkin tutkimattomat.

kuva lainattu: splitsider.com

kuva lainattu: splitsider.com

(Frasierin asema oli KCAL, eikä sitä oikeasi ole koskaan ollut olemassa)

 

Mainokset

One thought on “Luukku 4: Radioasemien nimet

  1. Hauska historiikki! ”From WBEZ Chicago it’s ’Wait Wait Don’t Tell Me!” Nämä jäävät yllättävän hyvin päähän. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s