7. luukku: Osoitteet, joissa on hirveästi numeroita

Siitä Beverly Hillsistähän se lähti. Tai L.A.Beat se suomeksi alkuun oli, mutta ohjelman alkuperäisessä nimessä kummitteli se 90210. Postinumero. Ja sitten sitä alkoi kuunnella osoitteiden luettelemista enemmänkin. Ihan hirveästi numeroita!

kuva: youtube.com

kuva: youtube.com

Täällä ensinnäkin osoitteet ”ladotaan” eri järjestyksessä kuin Suomessa. Ensin tulee talon numero, sitten kadun nimi ja sen perään lisämääreet, esim. rappu ja asunnon numero. Toiselle riville tulee: kaupunki, osavaltion kaksikirjaiminen lyhenne sekä postinumero. Eli esimerkiksi:

Brenda Walsh
1234 200th Ave NE
Los Angeles, CA, 90210

Ja miksi sitten kaduilla ei ole aina nimiä, vaan numeroita? Ja mitä nuo NE:t ja SW:t tuolla kadunnunimen perässä on? No sitä kutsutaan ristikkokaavaksi. Tai en minä tiedä miksi sitä kutsutaan oikeasti, mutta täällä monessa paikassa kadut nimetään numeroilla siten, että toiseen suuntaan menee avenuet ja toiseen suuntaan streetit. Sitten niiden mukaan määräytyy koordinaatisto, joiden akselit ovat Main street ja 1st Avenue. Ja tässä koordinaatistossa sitten seikkaillaan. Täällä meidän kaupungissamme me satumme osumaan koordinaatistossa Main Streetin pohjoispuolelle ja 1st Avenuen itäpuolella, joten meillä osoitteessa lukee NE. Kadut saattavat olla todella pitkiä (ja itse asiassa katketa välillä ja jatkaa taas numerointia eteenpäin), siksi talon numero voi olla hyvinkin moninumeroinen (meillä on nelinumeroinen).

Aluksi, kun me tänne muutettiin, kauhistelin tätä katujen numerointeja, että kuinka sitä oikein osaa ihminen täällä suunnistaa, jos kaduilla ei edes ole nimiä! Mutta aika pian tajusin, että sehän vain helpottaa elämää suunnattomasti! Aina osaa (edes suurinpiirtein) sijoittaa itsensä kartalle, kun tietää minkä streetin ja minkä avenuen risteyksessä on. Ei tarvitse pohtia, että onko Hallituskatu Hämeenkadun pohjois- vai eteläpuolella ja jos olen nyt Kauppakadulla, niin mihin suuntaan mun pitää mennä päästäkseni sinne Hallituskadulle?

5 thoughts on “7. luukku: Osoitteet, joissa on hirveästi numeroita

  1. Samaa mieltä kaavast, tekee navigoinnin isossa kaupungissa helpoksi. Tosin tuo kadun perään tuleva ilmansuunta tuli minulle uutena, täällä Chicagossa jako näytetään kadun nimen edessä ja vain perusilmansuunnin: W Lawrence Ave, N Lakewood. Street-nimitys numeroinnilla on vain kaupungin pahamsineisella eteläpuolella.

  2. Talon numero viittaa itseasiassa siihen risteävään katuun, ei kadun pituuteen. Mä en osaa tätä selittää enkä käyttää itse mutta silti siinä on tällainen logiikka:

    esim. 4339 249th ave se, issaquah osoitteessa se lähin risteävä tie/katu SE 43rd Way

    • No niinpä tosiaan onkin! Kiitos, nytpä on tämäkin mysteeri selvinnyt. Paitsi ei tuo ”pomminvarma” sääntö ole, sillä me ollaan erään kadun t-risteyksen päädyssä ja tuon muistisäännön mukaan numero on yhden pielessä. Mutta close enough että suunnistaessa auttaisi :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s