10. luukku: Kieli solmussa

Tämän päivän luukku ei suoranaisesti liity mihinkään elokuvaan tai tv-sarjaan, vaan vähän välillisemmin siihen, mikä vaikutus tv-viihteellä on kirjoittajaan ollut. Minulta usein kysytään, että kauanko olen oikein asunut täällä, kun ”aksenttisi ei ole ollenkaan vahva, vaikka hyvin kuulee että et ole paikallisia”. Ja minä vastaan: telkkariohjelmat. Suomi kun on pieni maa, eikä ole varaa dubata kaikkea niinkuin esim. Saksassa tai Ranskassa, niin sitä englantia ja oikeaa ääntämistä oikeasti kuulee koko ajan. Musiikissa, telkkarissa ja elokuvissa.

No, on vaikutusta ollut tietenkin Suomen koulujärjestelmällä (terveisiä vaan Ritvalle), englanniksi työskentelemisellä ja sitten tällä kansainvälisellä perhe-elämällä, mutta syytän/kiitän silti eniten telkkaria.

Vaan edelleen on muutamia sanoja, jotka saa kielen solmuun joka kerta. Vaikka kuinka yritän, ulos tulee ”jotain sinnepäin”. Kouluopetuksen brittiääntäminen, pirkanmaalainen ärrä ja täkäläinen ääntäminen saa suussa aikaan sekasotkun.

Daughter. Jewelry. Particularly. Literature.

4 thoughts on “10. luukku: Kieli solmussa

  1. Anna, ennen kuin pääsin edes sanalistaasi, tapailin suussani sanaa ’jewelry’. Koska se on tuottanut minulle aina vaikeuksia ja esimerkiksi britti-työkaverini ei voinut millään käsittää, miten se on mahdollista. Ja toinen inhokki: kuinka tuottaa ero sanojen ’perch’ ja ’birch’ välille! Huoh. Niin ja miten sanoa ’thermometer’ amerikkalaisittain…

    • Thermometer! Ja Theater! Facebookin puolella tuli mieleen myös vanha kunnon vihannes – vegetable. Onhan näitä. Onneksi muillakin eikä vain minulla :)

    • Kiki, kokeile tätä: laita käsi suun eteen muutaman sentin päähän: kun sanot birch ei pitäisi tuntua kädessä tuulahdusta suusta. Kun sanot perch, kädessä pitäisi tuntua hengitystä, koska englantilainen p on niinsanottu plosiivi (ajattelen sitä ”räjähdeäänenä”, joka sinkoaa suusta, heh). Toisin sanoen enkun p on vähän kuin suomalaisittain ph, jossa h on erittäin hiljainen. Käytän tätä kääntäen suomea oppivien kanssa, joiden on vaikeaa tuottaa suomalaista p-äännettä ilman ylimääräisiä puhalteluja :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s