13. luukku: Paperikaavut

Nyt seuraa lukijatoiveluukku (toim. huom. toiveita saa vieläkin esittää – pari luukkua on edelleen aihetta vailla).

Kun telkkariohjelmassa joku menee lääkäriin (ei siis Tehikselle intuboitavaksi, vaan ihan tavalliselle lääkärinvastaanotolle), se istuu siinä tutkintapöydällä selästä solmittava paperikaapu päällä ja odottelee, kunnes lääkäri astuu huoneeseen sisään. Oli asia sitten mikä tahansa, raskaudesta kipeään kurkkuun.

kuva lainattu: imdb.com

kuva lainattu: imdb.com

No kuinka sitten todellisuudessa? Kun silloin nelisen vuotta sitten menin ensimmäistä kertaa lääkärintarkastukseen (täällä kun vuosittainen lääkärintarkastus verikokeineen kuuluu vakuutukseen), ensin hoitaja kutsuu odotushuoneesta (etu)nimellä, sitten mennään tutkimushuoneeseen. Hoitaja ottaa verenpaineen ja punnitsee ja mittaa ja sen jälkeen ojentaa sen paperikaavun. Pukeudu tähän ja odota lääkärin saapumista.

Miksi sitten pitää olla se kaapu? Kyse kun esim. tuossa edellä mainitussa tilanteessa oli ihan perusterveystarkastuksesta eikä mistään sen intiimimmästä. Leikkaukseen tai johonkin muuhun steriilimpään operaatioon valmistuessa se on toki aivan paikallaan. Itse en ole kuitenkaan vielä keksinyt, miksei voisi vaan vähän nostaa paitaa silloin kun lääkärin pitää kuunnella keuhkoja tai tunnustella vatsanpeitteitä. Kaksinhan siellä huoneessa sen lääkärin kanssa ollaan, eikä keskellä klinikan aulaa. Sitä paitsi esim. rintojen tutkimisen lääkäri on hoitanut joka kerta sieltä kaavun alta diskreetisti, joten miksi kaapu?

Internet apuun! Ilmeisesti koko kaapukulttuuri on lähtöisin 50-luvulta, jolloin keksittiin tämä täkäläinen järjestelmä, että kiireisen lääkärin aikaa säästetään huomattavasti, jos potilaat odottavat tutkimushuoneissa alasti lääkärin tuloa, eikä lääkärin kallista aikaa kulu riisumisen odotteluun. Koska nakuilu koettiin pian turhan vaivaannuttavaksi, keksittiin kertakäyttöiset paperikaavut, joiden kanssa tutkiminen olisi yhtä vaivatonta kuin alastoman ihmisen. Lääkäri voisi täten siis vain poiketa huoneeseen, tehdä tutkimukset suit-sait ja mennä naapurihuoneeseen seuraavan nakun potilaan luokse.

Mutta sitä internetkään ei kertonut, että miksi sitten pitää olla alasti ihan tavallisen asian, esim. kurkkukivun tai terveystarkastuksen takia? Tätä ei ole tainnut kukaan kyseenalaistaa muutamaankymmeneen vuoteen :)

 

3 thoughts on “13. luukku: Paperikaavut

  1. Heh, kumma juttu. Ja tätäkin olen ihmetellyt!

    Oma neuvolalääkärini on niin nopea, tehokas nainen, että vaikka hänen luonaan käydessä riisuisi lääkärin odotellessa, menee koko käyntiin silti noin 6 minuuttia (kellotin viimeksi). Hän on niin nopea, että aloin miettimään, hermostuisiko hän, jos jäisin jumiin vaatteisiini tai kengännauhoja solmimaan.

  2. Jess! Eräs lemppariaiheistani ja aina kummastutta herättävä, etenkin kun olen saanut laitettua sen kaavun jopa väärinpäin päälle ;).

    Minun lääkärissäni ei onneksi tarvitse laittaa paperi- tai kangaskaapua päälle muuten kuin jos on vuosittainen koko kropan tarkistus tai sitten jokin intiimimpi juttu – muuten olen saanut olla aina vaatteet päällä. Ja toisin kuin Suomessa, omalääkärini täällä on aivan normaaleissa business casual -vaatteissa, ilman lääkärinkaapua. Se oli aluksi hieman hämmentävää.

    Tuo preppausjuttu on kyllä hauska! Siinä tulee tunne, että minuthan otettiin ajoissa sisään sinne lääkärin huoneeseen ja aikataulu toimii paremmin kuin Suomessa! Kun sitten kuitenkin kelloa katsoo, niin se lääkäri (minun kaikissa tapauksissani tähän mennessä – toivottavasti muilla on paremmin) tulee yleensä 10-30 minuuttia vastaanottoajan alkamisen jälkeen… Hyvä illuusio, tuo ”odota siellä huoneessa yksinäsi, lääkäri tulee pian!” Olen yrittänyt varata aina aamun ensimmäisen lääkäriajan, mutta sekään ei toimi: vaikka olisin varttia vaille seitsemän paikalla varmistaen, että paperit on kirjoitettu ja maksut maksettu ajoissa, hoitaja ei ota minua huoneeseen vasta kuin vähän seitsemän jälkeen, sitten siinä menee vähän aikaa kun hän ottaa verenpaineen ja painon ja kyselee, mikä on ongelmana – ja sitten lääkäri on paikalla ehkä 7:20. Ärsyttää kun tiedän, että itse asiaan ei menisi kuin se 10 minuuttia, mutta pitää silti varata vähintään tunti koko reissuun siksi, että tuo aikataulu ja protokolla on mitä on. Onneksi omalääkärini on erittäin mukava tyyppi ja pystyn hoitamaan yllättävän paljon asioita netin kautta hänen kanssaan (myös reseptien pyytämisen johonkin uuteen tai niiden vaihtamisen).

    • Joo, itsekin olen poikkeuksetta siellä tutkimuspöydällä istuskellut lääkäriä odottelemassa vähintään sen vartin. Toi netin kautta toimiminen on muuten totta – mun lääkäriltäni on jopa tullut viesti, että jos et halua reseptiä uusittavaksi, soita ensi viikkoon mennessä. Muussa tapauksessa resepti on noudettavissa apteekissa x ensi maanantaista lähtien. Erinomaista palvelua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s