14. luukku: Tv-viihteen rivien välit

Paitsi suoria kysymyksiä, amerikkalaiset elokuvat ja tv-sarjat sisältävät paljon sivulauseviittauksia muihin ohjelmiin, ihmisiin ja viihdeteollisuuden ilmiöihin, jotka ovat vuosien aikana jättäneet kysymysmerkkejä ja aukkoja allekirjoittaneen sivistykseen.

Vasta tänne muutettuani olen alkanut ymmärtää kunnolla esim. talk show -juontajien vitsejä. On meteorologeja, ostos-tv-juontajia, ruokaohjelmien juontajia, uutistapahtumia, tavaroita ja kokonaisia tv-kanavia, joista väännettyjä vitsejä ei ymmärrä ellei tunne kontekstia. Ja tämähän on toki ihan luonnollista. En jaksa edes kuvitella, minkälainen työ ohjelmien tekstittäjillä on opetella ensin kulttuurikonteksti ennenkuin vitsien suomennos onnistuu kunnolla. Ja siltikin ontuu, pakostakin.

Yksi tällaisista asioista on ollut Food Network -kanava. En aikaisemmin tiennyt tällaisen olemassaolosta: ruokaohjelmia ympärivuorokauden ja juontajia, joista on tullut ihan älyttömiä julkkiksia ja miljonäärejä tämän kanavan ansioista. Tv-kanavan lisäksi on aikakauslehti ja kirjoja ja ties mitä. Nämä julkkiskokit kiertävät maata kuin filmitähdet, esiintyvät mainoksissa, lanseeraavat omia kattilasarjojaan ja jakavat nimikirjoituksia faneilleen.

Kuvavisa, tunnistaisitko heidät lunttaamatta?

kuva: the Food Network

kuva: the Food Network

kuva: Weather.com

kuva: Weather.com

6 thoughts on “14. luukku: Tv-viihteen rivien välit

  1. No niin no.. Voi olla. Onko toi vika siitä aluksi parodiaksi luulemastani sarjasta jossa ne perheet kisailee toisiansa vastaan niissä sanaleikeissä?

    • Se on Al Roker, NBC:n aamutv:n säämies. Mutta on voinut olla tuossa kuvailemassasi kisailussakin, sitä vaan en (onneksi) tunnista :)

  2. Meinasin tulla kerskailemaan, että en noista nimeltä tunne kuin Bobbyn… Mutta jos olisit laittanut HGTV:ltä kenet tahansa niin saattaisin tietää jopa Twitter-tilejä myöten. Joten poistun nolona takavasemmalle. (Property Brothers!)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s